8 March 2012

JOM TENGOK TOP 10 GAMBA YANG MENGEJUTKAN DUNIA

Views

Jom tengok top 10 gambar-gambar ni, semuanya ada maksudnya yang tersirat masing-masing.. agak tragis jugak la gambar-gambar ni kalau kita perhatikan betol-betol.. Zaty cari sumber ni untuk di updatekan kat blog atas permintaan classmate Zaty, Farid.

10.Pelarian Kosovo (Carol Guzy)

Carol Guzy, wanita pertama yang menerima Hadiah Pulitzer untuk fotografi beritatempat, menerima Pulitzer paling terkini pada tahun 2000 untuk gambar menyentuhpelarian Kosovo.

Gambar di atas menggambarkan Agim Shala, seorang budak lelaki berusia dua tahun,yang melalui pagar yang dibuat dengan kawat berduri untuk keluarganya. Beribu-ribupelarian Kosovo telah bersatu semula dan berkhemah di Kukes, Albania.

9.PERANG DIBAWAH KAKI (Carolyn Cole)
Los Angeles Times jurugambar Carolyn Cole mengambil foto ini menakutkan semasatugasan di Liberia. Ia menunjukkan kesan buruk Perang Saudara Liberia.

Selongsong peluru meliputi sepenuhnya jalan di Monrovia. Modal Liberia adalah rantauyang terjejas teruk, kerana ia adalah adegan pertempuran berat antara tentera kerajaan dan pasukan pemberontak.


8.Pembunuhan Di Thailand (Neil Ulevich)
Neal Ulevich memenangi anugerah Pulitzer 1977 untuk "siri gambar kekacauan dan kezaliman di jalan-jalan di Bangkok, Thailand" (Pulitzer.com).

Pembunuhan Thammasat Universiti berlaku pada 6 Oktober 1976. Ia adalah serangankeganasan terhadap pelajar yang berdemonstrasi menentang Field Marshall ThanomKittikachorn.

FMT Kittikachorn adalah seorang diktator yang telah merancang untuk kembali ke Thailand. Pulangan diktator tentera dari buangan menimbulkan bantahan yang sangatganas. Penunjuk perasaan dan pelajar telah dipukul, cacat, ditembak, digantung dan dibakar sehingga mati.


7. Selepas Ribut (Patrick Farrell)
Miami Herald jurugambar Patrick Farrell menangkap imej-imej yang menakutkanmangsa Haiti pada tahun 2008. Farrell didokumenkan tragedi Haiti dengan pegun hitam-putih yang mengesankan. Subjek "Selepas Ribut tersebut" adalah seorang budak yangcuba untuk menyelamatkan kereta dorong selepas ribut tropika Hanna melanda Haiti.


6.Kuasa Satu (Balilty Oded)
Pada tahun 2006, pihak berkuasa Israel mengarahkan pemindahan kota kara haram,seperti Amona. Balilty Oded, jurugambar Israel untuk Associated Press, hadir apabilapemindahan tersebut bertukar menjadi pertempuran yang ganas dan tidak pernahberlaku sebelum ini antara peneroka dan pegawai polis. Gambar menunjukkan seorang wanita yang berani memberontak terhadap pihak berkuasa.

Seperti gambar-gambar banyak dalam senarai ini, "Kuasa One" telah menjadi satu lagisubjek kontroversi utama. Ynet Nili adalah peneroka berusia 16 tahun Yahudi darigambar di atas. Menurut Ynet, "gambar seperti ini adalah tanda kehinaan bagi negara Israel dan apa yang boleh dibanggakan. Gambar kelihatan seperti ia merupakan satukerja seni, tetapi itu tidak apa yang pergi di sana. Apa yang berlaku dalam Amonaadalah berlainan sama sekali. "Nili mendakwa polis memukulnya amat kasar. "Andamelihat saya dalam gambar tersebut, satu menentang ramai, tetapi itu hanya ilusi -di sebalik banyak berdiri seorang lelaki - (Perdana Menteri Ehud) Olmert, tetapi di belakang saya berdiri Tuhan dan orang-orang Israel."


5.World Trade Center 9/11 (Steve Ludlum)
Kuasa gambar Steve Ludlum itu adalah mengejutkan, dan penerangan bertulis hanyacenderung untuk mencairkan kesan. Akibat pesawat kedua yang terhempas ke NewYork WTC dahsyat: fireballs meletus dan asap billowed dari pencakar langit yangmenjangkakan keruntuhan menara dan awan debu yang besar salahnya.


4.Selepas Tsunami (Arko Datta)
Salah satu gambar yang paling wakil dan menonjol selepas tsunami Lautan Hindi telahdiambil oleh Reuters jurugambar Arko Datta di Tamil Nadu. Beliau memenangipertandingan World Press Photo tahun 2004. Kathy Ryan, ahli juri dan editor gambarmajalah New York Times, dicirikan imej Datta sebagai "gambar grafik, sejarah danstarkly emosi."

"Selepas Tsunami" menggambarkan seorang wanita India yang berbaring di atas pasirdengan tangannya terdepa, berkabung ahli keluarga yang telah meninggal dunia.Saudaranya telah dibunuh oleh salah satu bencana dahsyat semulajadi yang kita telahpernah melihat: tsunami Lautan Hindi.


3.Tragedi Gas Bhopal 1984 (Pablo Bartholomew)
Pablo Bartholomew menewaskan India yang diiktiraf yang menawan Gas TragediBhopal ke dalam kanta. Dua puluh enam tahun telah berlalu sejak bencana perindustrianpaling teruk di India cedera 558.125 orang dan membunuh ramai sebagai 15.000.Kerana piawaian keselamatan dan prosedur penyelenggaraan telah diabaikan di Union Carbide India Limited (UCIL) racun perosak tumbuhan di Bhopal, kebocoran gas metilisosianat dan bahan kimia lain yang mencetuskan bencana alam sekitar dan manusiasecara besar-besaran. Jurugambar, Pablo Bartholomew bergegas untuk mendokumentasikan malapetaka. Dia terserempak dengan seorang lelaki yang telahmenanam kanak-kanak. Adegan ini telah difoto oleh kedua-dua Pablo Bartholomew dan Raghu Rai, lain menewaskan India yang terkenal. 

2.Operation Lion Heart (Deanne Fitzmaurice)
Anugerah Hadiah Pulitzer menang menewaskan Deanne Fitzmaurice memenangianugerah yang sangat dihormati dalam tahun 2005 bagi esei fotografi "Operasi LionHeart."

"Operasi Lion Heart" adalah kisah seorang budak lelaki berusia 9 tahun Iraq yangcedera parah oleh letupan dalam salah satu konflik yang paling ganas dalam sejarahmoden - Perang Iraq. Budak itu telah dibawa ke sebuah hospital di Oakland, CA di mana beliau terpaksa menjalani berpuluh-puluh pembedahan hidup dan mati.Keberanian dan keengganan beliau mati memberinya nama samaran: Saleh Khalaf,"Jantung Lion".

Gambar-gambar yang mengejutkan deanne Fitzmaurice berlari di San Francisco Chronicle dalam siri lima bahagian yang ditulis oleh Meredith Mei.


1.Tragedi Omayra Sanchez (Frank Fourier)
Frank Fournier menangkap imej yang tragis Omayra Sanchez yang terperangkapdalam lumpur dan bangunan runtuh. Letusan gunung berapi Nevado del Ruiz di Colombia 1985 mencetuskan tanah runtuh besar-besaran. Ia memusnahkan bandar-bandar dan membunuh 25,000 orang.

Selepas 3 hari bergelut, Omayra mati akibat hipotermia dan gangren. Kematian tragisbeliau menyerlahkan kegagalan pegawai untuk bertindak balas dengan cepat danmenyelamatkan mangsa-mangsa bencana terburuk asli Colombia sentiasa. FrankFournier mengambil gambar ini sejurus sebelum Omayra meninggal dunia. Kematianagonizing beliau diikuti secara langsung di TV oleh beratus-ratus juta orang di seluruh dunia dan memulakan kontroversi utama.

#zaty translate guna google translate, sorry kalau words dia xbetol sangat hehe : )


kalau suka jangan lupa LIKE . TQ ^_^

4 comments:

  1. sedey tgk pic kat entry ni.. papepun thumbs up. do follow my blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik? bukan dah follow ke? hehe.. thanx peps.. gamba2 ni mmg penoh makna kan?

      Delete
  2. Yang nombor 3 tu seram >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. mata biru sangat... memang seremmm kan? hehe

      Delete

.Sila Komen !
.SATU pon jadi la hehe..
.Trimas . .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...