19 April 2013

Dear Sahabat ; )

Views
 
    Lama sangat dah aku xupdate blog ni.. memang sejak bulan oktober tahun lepas.. Banyak yang aku nak update tapi mungkin penyakit malas ni xhilang2 lagi dalam diri aku.. doktor mana la sesuai aku nak pergi check untuk hilangkan penyakit ni kan.. Anyway, aku just nak update tentang sahabat2 aku yang aku sayang sangat2 selama aku kat poli ni.. kawan n sahabat lain maksudnya kan? kawan tu dengan siapa2 pon kita boleh berkawan but sahabat? woow! sahabat tu susah nak dapat.. dialah yang akan bersama kita susah mahupun senang..
    
    Ni aku nak share pasal kami sikit2.. Diorangla yang selalu tegur, marah, merajuk, begosip, menolong, bergelak2, sakat-menyakat, menangis, makan, mandi, tengok movie & macam2 la bersama2.. dah 3 tahun kami berkawan n memang dah saling kenal dah perangai antara 1 sama lain.. semua jadi diri sendiri.. aku yang paling slow n blurr2 antara diorang tapi aku bersyukur sebab diorang selalu ada untuk tegur kesilapan aku semua.. aku bersyukur sebab diorang la kawan aku.. dah menjadi asam garam sesuatu perhubungan dalam persahabatan kadang-kadang ada pasang surutnya, kadang2 tsunami ombak melanda tapi ia cuma sekejap n xlama tu kami akan confirm ok balik n happy2 macam naik roller coster *pelik2 ibarat aku nih

    Tudung kami pon asyik bertukar2 ikut peredaran sem rasanya.. dari musim pakai shawl, tudung hanna tajima, tudung syiria bersilang2 sampaila sekarang bertukar trend pulak ke tudung bawal.. sememangnya kawan2 aku ni semuanya up-to-date dgn fesyen tudung.. diorang la yg mengajar aku pasal2 bergaya ni sebab aku sebelum ni seorang yg sgt super simple dimple yg xtau berfesyen n agak selekeh lah kott hehe.. 
 
    Aku harap, sahabat2 aku akan berjaya di dunia dan akhirat.. Aku sayang diorang.. aku sedih sebab terasa masa terlalu singkat n cepat berlalu.. tapi setiap pertemuan ada perpisahan jadi aku terima dengan hati yang terbuka.. Aku tau aku akan merindui diorang n aku harap kami akn berjumpa lagi n gathering together walaupun kami semua berlainan tempat ; )

Siti NorBayu - Limbang
Siti Natijah - Sabah
Halimatun Arwiyah - Sibu
Nur Sakinah - Lawas
Nor Haziati - Sarikei
Nurfadhiha Izzati - Kuching/Kedah *nak jugak promote diri sendiri

ni la sahabat2 aku
*gambar dinner JP sem 6
Bayu & Me

Matun & Atiey

Qyrn & Tijah

Dari kiri
                                                     tijah, qyrn, Cik.fazlina, me, atiey, matun

       KAMI LA POWER RANGERS

Sekian, Wassalam ; )


kalau suka jangan lupa LIKE . TQ ^_^

12 October 2012

Kebaikan Bertudung :D

Views
Jom lihat mengapa wanita islam perlu bertudung..
1) Tuntutan agama Islam yang suci.
- Puteri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.
Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka diseksa dengan teruk dalam keadaan itu?
Rasulullah menjawab, “Wahai puteriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak  menutup rambutnya sehingga terlihat oleh lelaki yang bukan muhrimnya.

Respons Pakar Cinta: Pakar Cinta banyak melihat wanita islam yang tidak menutup aurat sekarang? Jadi inilah balasan sebenarnya.

2) Mengurangkan dosa daripada terus dimurkai ALLAH
-Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat.  Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? Dan tahukah berapa ribu lelaki yang akan anda temui hampir siap hari.

Respons Pakar Cinta: Banyak pemimpin-pemimpin yang tidak menutup aurat akan menerima balasan dosa dan azab yang pedih.

3) Lebih cerdik,selesa dan sihat
-Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.
Pemakaian tudung juga akan mengelakkan kepala dihinggap oleh serangga-serangga yang akan merosakkan rambut dan kepala.

4) Tidak membazir
- Tak perlu lagi ke kedai rambut atau salun untuk mencantikkan rambut dan membuang masa dengan meluruskan rambut dan mewarnakan rambut serta tidak membazir wang!

5) Lebih sopan dan manis
-Lebih 98%  lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi korang yang paling penting pilih wanita yang bertudung dahulu )
Respons Pakar Cinta: Pihak kami di sini akan melihat wanita yang bertudung dahulu dengan betul untuk dijadikan calon isteri. Insyaallah..

6) Rambut lebih tahan lama dan sihat
-Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan dan menggalakkan keguguran rambut. Walaupun anda memakai pelbagai bahan kosmetik pelindung, hakikatnya bahan itu mengandungi bahan kimia yang berbahaya untuk rambut!
7) Menjadikan diri anda “Mahal”
- Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal manis yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

8 ) Lebih dihormati dan dihargai
- Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi
9.) Lebih disayangi oleh ALLAH
- Wanita yang bertudung dengan cara yang betul serta melaksanakan perintah ALLAH akan terus dilindungi oleh ALLAH sehingga akhirat.

10.) Calon Isteri
- Kebanyakan statisitik yang diambil di Asia Tenggara. Ramai lelaki yang menjadikan wanita islam yang bertudung sebagai pilihan utama mereka sebagai isteri. Jadi jom pikat wanita yang bertudung dan jadikan ia sebagai wanita yang solehah ye.
Insyaallah.. :)

cinta & kahwin

kalau suka jangan lupa LIKE . TQ ^_^

17 July 2012

5 KES PEMBUNUHAN PALING KEJAM DI MALAYSIA - part 2

Views
 
 
Kes Bunuh Warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu
Shaariibuugiin Altantuyaa atau Altantuya Shaariibuu, seorang warga Mongolia, adalah mangsa bunuh yang sama ada dibunuh menggunakan bahan letupan C-4 atau dibunuh dahulu kemudian mayatnya diletupkan menggunakan bahan letupan C-4 pada 18 Oktober 2006 di sebuah kawasan tinggal di Shah Alam.



Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhkan hukuman mati kepada dua orang tertuduh, Ketua Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar pada 9 April 2009 yang didapati bersalah membunuh Altantuya selepas perbicaraan selama 159 hari.
Pelbagai kontroversi terpaut dengan kes ini, contohnya dalam satu kenyataan bersumpah semasa perbicaraan tentang kes hasutan pada Jun 2008, seorang penulis blog Raja Petra Raja Kamaruddin berkata yang melalui “sumber yang boleh dipercayai”, Datin Seri Rosmah Mansor kononnya adalah salah seorang individu yang berada di tempat kejadian jenayah semasa Altantuya dibunuh pada 19 Oktober 2006.
Dua orang individu yang turut disebut dalam kenyataan bersumpah tersebut, pasangan suami isteri Leftenan Kolonel Aziz Buyong dan Leftenan Kolonel Norhayati Hassan telah memfailkan saman fitnah kepada Raja Petra. Aziz meminta Raja Petra memohon maaf untuk diterbitkan di laman sesawang dan akhbar, serta kenyataan bersumpah tersebut dipadamkan dari blog beliau serta ganti rugi bernilai RM 1 juta. Kaunsel Raja Petra kemudiannya mendakwa artikel bertajuk ‘Let’s send the Altantuya murderers to hell’ pada 25 April 2008 dimuat naik ke laman blognya tanpa  keizinan dan pengetahuan Raja Petra.
Raja Petra seolah-olah menjauhkan diri dari kenyataan bersumpahnya dalam satu temuramah televisyen selepas itu, mendakwa yang tuduhannya yang mengaitkan Perdana Menteri dan isterinya dengan pembunuhan Altantuya adalah informasi berulang yang diberikan padanya oleh pihak pembangkang dan bukannya informasi yang diketahuinya sebagai benar.
Kes bunuh Altantuya kini juga sedang disiasat oleh pihak berkuasa Perancis.

Kes Rogol dan Bunuh Nurul Huda Abdul Ghani
Nurul Huda Abdul Ghani ialah seorang budak perempuan berusia 10 tahun yang ditemui dalam keadaan bogel dalam pondok kawalan pencawang elektrik Tenaga Nasional Berhad di Tanjung Kupang, Johor pada tahun 2004. Basikalnya ditemui di luar pndok tersebut. Dia dipercayai telah dirogol secara bergilir-gilir oleh tiga lelaki, termasuk seorang pengawal keselamatan.


Pengawal keselamatan berumur 46 tahun yang bertugas di pencawang itu, Mohd Abbas Danus Baksan ditahan selepas bergelut dengan polis kerana enggan membuka pintu pagar pencawang dan sebaliknya menyerang polis yang cuba memasuki kawasan itu.
Nurul Huda ialah anak bongsu Ketua UMNO Cawangan Kampung Pekajang, Ghani Juni yang bekerja sebagai pembantu am rendah di sekolah tempat anaknya belajar. Ghani mempunyai sembilan anak.
Kejadian dikatakan berlaku setelah Nurul Huda keluar untuk membeli barang di kedai runcit berhampiran, manakala pondok tersebut terletak hanya 100 meter dari rumahnya dan Nurul Huda perlu melalui kawasan pencawang tersebut untuk ke kedai runcit yang terletak 500 meter dari rumahnya.


Bagaimanapun, pada tahun 2008 Mohd Abbas telah terlepas dari hukuman mati kerana semua keterangan keadaan yang dikemukakan pihak pendakwaan tidak menunjukkan yang kesalahan itu dilakukan sepenuhnya oleh Mohd Abbas setelah dia mengemukakan rayuan kerana didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Johor kerana membunuh Nurul Huda.
Dia juga dijatuhi hukuman penjara 20 tahun dan 24 sebatan dengan rotan oleh Mahkamah Sesyen Johor Baharu pada 26 Jan 2004, selepas dia mengaku bersalah merogol budak perempuan itu.
Peguam yang mewakili Mohd Abbas, Jagdish Kaur, berhujah terdapat orang ketiga terlibat dalam kes itu dan Mohd Abbas dalam keteranganya berkata dirinya dan dua lelaki lain bernama Suyaimi Mohd Zin dan “Jojo” merogol budak perempuan itu.
Katanya pertuduhan asal di Mahkamah Majistret, menyatakan Mohd Abbas melakukan kesalahan itu bersama-sama dua lagi lelaki tetapi selepas kes itu dihadapkan ke Mahkamah Tinggi, hanya nama Mohd Abbas disebut.
Katanya (Jagdish) hakikat yang Suyaimi atau mana-mana orang lain tidak didakwa bersama-sama dengan Mohd Abbas menunjukkan yang pendakwaan tidak mempunyai bukti terhadap mereka.
Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Hanafiah Zakaria berhujah berdasarkan keterangan, jelas menunjukkan Mohd Abbas telah membunuh Nurul Huda kerana hanya dia seorang yang bekerja di pondok pengawal itu dan keengganannya membenarkan polis dan abang Nurul Huda masuk ke pondok itu untuk menyiasat menunjukkan yang dia menyembunyikan sesuatu.
Hakim Mahkamah Rayuan Tan Sri Zaki Tun Azmi berkata terdapat banyak lompang dalam kes pendakwaan dan penyiasatan pihak pendakwaan juga tidak lengkap.
“Adalah menjadi tanggungjawab pendakwaan untuk membuktikan pembunuhan itu. Tugas pihak pembelaan ialah untuk menimbulkan keraguan,” katanya.
Mahkamah, bagaimanapun, mengekalkan hukuman penjara 20 tahun dan 24 sebatan dengan rotan yang diputuskan Mahkamah Sesyen Johor Baharu bagi kesalahan merogol budak prempuan itu, yang Mohd Abbas mengaku bersalah. Namun dia terlepas hukuman sebatan kerana pada masa itu berumur 52 tahun.

Kes Bunuh Nurul Nadirah @ Dirang


Nurul Nadirah @ Dirang dilaporkan hilang pada 1 Mac lepas oleh ibunya, Roselyn Alan, 25. Roselyn memberikan RM 4 kepada Dirang untuk membeli telur ayam dan dua bungkus mi segera di kedai runcit yang terletak di tingkat bawah blok di sebelah rumahnya. Rumah mereka terletak di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam, Masai, Johor.

Berikutan kehilangan Dirang, gerakan mencari beliau dilaksanakan selama beberapa hari oleh pihak berkuasa dan penduduk tempatan. Kehilangan Dirang juga mendapat liputan meluas pihak media.
Pada 8 Mac 2012, mayat kanak-kanak yang rentung telah dijumpai di sebuah kawasan tanaman kelapa sawit di Nusa Damai, Masai, 20 KM dari Flat Seri Delima. Pada 12 Mac 2012, mayat rentung itu disahkan oleh pihak polis sebagai Dirang melalui ujian DNA.



Bapa kandung Dirang, Handri Yongot, 35 pada mulanya disyaki sebagai suspek, tetapi kemudiannya dibebaskan dari tuduhan dan dihantar ke Filipina, dari mana dia datang sebelum memasuki Malaysia tanpa dokumen perjalanan sah.
Seramai tiga orang suspek termasuk seorang wanita direman untuk siasatan kes pembunuhan Dirang.
Bagaimanapun, pada 27 Mac 2012, Muidin Maidin, 24, jiran Roselyn, telah didakwa melakukan perbuatan kejam itu terhadap Dirang di ladang kelapa sawit, Jalan Suria 47, Bandar Seri Alam, Masai antara pukul 11 pagi dan 7 malam, 1 Mac lepas.
Lelaki bermisai nipis itu didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati di tali gantung jika disabitkan kesalahan.

Kes Bunuh Noritta Samsudin



Norrita Samsudin, seorang eksekutif pemasaran dan model sambilan ditemui mati di unit No. D71, Kondominum Puncak Prima Galleria, Sri Hartamas, Kuala Lumpur oleh rakan serumahnya, Nor Azora Hamid pada pukul 4.00 pagi Jumaat, 5 Disember 2003. Dia dipercayai dibunuh di antara pukul 12.30 tengahari hari sebelumnya hingga 4.00 pagi dia ditemui.

Jenazahnya di bawa ke rumah keluarganya di Kampung Surau, Utan Aji, Perlis. Pada 7 Disember 2003.


Polis kemudiannya menahan Nor Azora Hamid, 25 dan teman lelakinya Kenneth Michael Yap Teik Huat, 38, untuk membantu siasatan.
Seramai lapan suspek termasuk dua yang dipercayai bertanggungjawab melakukan perbuatan kejam itu telah ditangkap. Hasil ujian Asid Deoksiribonukliek (DNA) mendapati salah seorang suspek tersebut dipercayai mempunyai kaitan dengan pembunuhan itu.
22 Disember 2003, Hanif Basree Abdul Rahman di hadapkan ke Mahkamah Majistret atas tuduhan membunuh dan kes itu kemudiannya dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.
Kes perbicaraan Hanif Basree bermula pada 5 Mei 2004 mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman mati.


Bagaimanapun, Jurutera Hanif Basree Abdul Rahman yang dituduh membunuh eksekutif pembangunan perniagaan Noritta Samsudin dibebas dan dilepaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini 1 Julai 2005.
Hakim Datuk Abdull Hamid Embong berkata, pendakwaan telah gagal mengemukakan bukti yang cukup untuk mewujudkan kes prima facie terhadap jurutera Majlis Bandaraya Shah Alam itu.
Mahkamah Persekutuan pada 28 Mac 2008 kemudiannya mengekalkan keputusan yang melepas dan membebaskan Haniff Basree.
Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zaki Azmi yang mengetuai panel lima hakim memutuskan demikian dengan sebulat suara semasa menolak rayuan pihak pendakwaan bagi mengetepikan keputusan mahkamah rayuan yang mengekalkan keputusan membebaskan Hanif Basree yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
Sebuah akhbar melaporkan bapa Noritta sebagai berkata:
Saya lebih suka membaca laporan akhbar mengenai kes Norrita di kebun saya kerana suasana di sana sunyi dan menyegarkan. Yang penting, di situ saya boleh menangis sepuas-puasnya.
Menurut satu sumber, ibu dan bapa Allahyarham Noritta telah bercerai selepas kejadian itu, dan bapa Noritta telah meninggal dunia beberapa tahun selepas kes itu berlaku manakala ibunya telah berkahwin semula.

Kes Bunuh Along Spoon @ Sabi’ul Malik

Along atau nama sebenarnya Sabi’ul Malik Shafiee, ialah penyanyi kumpulan Pop Rock, Spoon. Beliau yang ketika itu berusia 19 tahun, telah ditemui mati dalam sebuah guni di sebuah gaung, bertempat di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu pada jam 1 pagi, 6 Januari 2000.


Sebelum itu, Along dilaporkan hilang pada 25 Disember 1999, Along dipercayai telah dibunuh di sebuah tempat lain sebelum mayatnya dibuang di dalam gaung tersebut.
Ibu dan bapa Along, bagaimanapun enggan menerima keputusan DNA yang mengesahkan mayat tersebut sebagai Along, dan masih berharap Along akan ditemui semula dalam keadaan hidup.



Pada 19 Januari 2000, seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal, Mohamed Ya’cob Demyati dari cawangan pengawal pengiring Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur dihadapkan ke mahkamah Majistret Seremban atas tuduhan membunuh Along.
Mohamed Ya’cob kemudiannya pada 10 April 2002 didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi terhadap tuduhan membunuh Along dengan sengaja pada pukul 1 pagi, 26 Disember 2000.
Pada 2 November 2010 Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman mati terhadap Mohamed Ya’cob.

-amazingnara-
kalau suka jangan lupa LIKE . TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...